Inrikesflyg i Thailand

thailand-735724_640Thailand är ett av de mest “öppna” länderna i Sydostasien, vilket troligtvis kan bero på att Thailand aldrig varit under kolonialt styre. Landet har stort antal turister, särskilt från Skandinavien, men många andra länder i Europa har ökande resandeströmmar till Thailand.
Landet är långt utsträckt från norr till söder, och trots att man har ett hyggligt utbyggt vägnät så är det många som reser med inrikesflyg. En del av resandeströmmen är förstås turister, men även thailändare själva reser mycket inrikes. Vägnätet, med vänstertrafik, trafikeras livligt av kortare resor. Det är oftast hög trafikintensitet, och busstrafik präglas inte direkt av hög tidspassning.

Landet har ett väl utbyggt järnvägssystem med moderna tåg som håller hög precision beträffande tider. Det finns tre klasser, varav klass 3 med europeiska mått kan tyckas något primitiv.

De största flygplatserna för inrikesflyg är Suvarnabhumi och Don Mueang, vilka är två flygplatser nära Bangkok med cirka 50 respektive 20 miljoner resande. Även Phuket Airport har en stor resandeström med runt 12 miljoner resande per år.

Några av de bolag som trafikerar inrikes-linjer i Thailand är:

  • Thai Airways. Det här är Thailands största flygbolag, som delvis är statsägt. Bolaget försöker hålla en extra hög servicenivå på sina flygningar och det gäller även inrikesflygningar. Bolaget har haft en nedgång i antalet inrikesresenärer på grund av hög prisnivå, men har senaste året justerat ner priserna för att bli mer konkurrenskraftig på inrikeslinjer. För skandinaver kan det vara intressant att veta att de är medlemmar i Star Alliance.
  • Bangkok Airways har av tradition erbjudit hög komfort till högre priser. De har ofta egna lounges på flygplatserna med lättare mat och dryck.
  • Air Asia har flera gånger fått utmärkelser för “bästa flyglinje”. Det är en lågprislinje, som tar extra för bagage, måltider osv. Bolaget accepterar ombokning, men har ingen ersättning om man missar sitt flyg.
  • NOK Air är ytterligare en operatör med budgetpriser som samarbetar med Thai Airways. Flygplanen är målade som fåglar och personalen klädda i “fågellika” kläder. Bolaget tycks ha riktat in sig på linjerna från Bangkok till de populäraste semesterorterna.
  • Orient Thai är ytterligare ett lågprisbolag som har många förbindelser till populära turistorter, framför allt Phuket. De flyger flera flygningar från Bankoks mindre flygplats, Chiang Mai, i stället för den internationella flygplatsen, Suvarnabhumi.

men-521540_640För utlänningar som vill flyga i Thailand är det viktigt att se till att alltid ha passet med sig. Det kan (fast mycket sällan) gå att flyga med andra typer av identitetshandlingar, men i de allra flesta fall blir man helt enkelt nekad att resa. Det är för övrigt ett gott råd till resenärer, särskilt yngre, att alltid ha passet med sig. Thailändsk polis gör förhållandevis ofta kontroller på hotell, flygplatser, långfärdsbussar och liknande.

För att vara ett land långt borta från Skandinavien är det lätt att boka inrikesflyg i Thailand. Alla någorlunda stora operatörer har en WEB-sajt på engelska, som vanligtvis är lätt att förstå. Man kan tydligt se att thailändska bolag är vana vid utlänningar från Europa. Även tidtabeller är på engelska och man kan, precis som i västvärlden, få flyginfo via SMS med engelsk text.