Inrikesflyg på Kanarieöarna

En perfekt kombination av naturlig skönhet och spansk charm. En arkipelag som enligt Platon var de sista resterna av det sjunkna Atlantis, men som idag är mer känt som ett semesterparadis för soltörstande européer på vintern. Kanarieöarna har i många år lockat turister året runt. Med sina vidsträckta stränder och härliga klimat, har det blivit ett populärt turistmål. Kanarieöarna består av sju öar och ligger i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust.

Mer än bara sol och bad

solochbadPå senare år är de inte bara strand, sol och bad som lockar, utan många har upptäckt att Kanarieöarna har så mycket mer att erbjuda. Öarna är av vulkaniskt ursprung och har en väldig varierande natur, med subtropisk fauna, gigantiska sanddyner, bergstoppar och enorma tallskogar. Alla öarna har sin egen charm och oavsett om man är intresserad av att vandra, vindsurfa, sola, bada eller festa, så finns där en ö som är perfekt för just dig. Det finns många sätt att utforska en ö på. Man kan till exempel vandra, cykla eller hyra bil. Det man ska tänka på, är att det är långt mellan sevärdheterna, så bil är att föredra. Det är lätt att hyra bil och med den kan man ta sig runt smidigt och effektivt. När man är ute och reser vill man gärna hinna se så mycket som möjligt. Eftersom öarna ligger relativt nära varandra är det enkelt att ta en tur till en annan ö eller varför inte ö-luffa. Det går båtar mellan öarna och en del av båtarna tar även bil. Blir man lätt sjösjuk är båt kanske inte något vidare bra alternativ. Som tur är finns det då ett ännu bättre sätt att ö-luffa på. Ett snabbt och säkert sätt att ö-luffa på är med inrikesflyg. Alla sju öar har nämligen flygplats, men räkna inte med att det är det stora jet planet som flyger, utan snarare modellen mini, men ändå lika säkert naturligtvis.

Tillgängliga flygbolag

Flygbolaget som flyger inrikes på Kanarieöarna är Binter Canarian. De har sin bas i Telde på Gran Canaria och har en flotta på 19 plan. Binter har sedan 2002 satsat stort på att uppgradera till nyare, modernare och mer miljövänliga flygplan. De har dessutom flera år i rad vunnit pris för det punktligaste flygbolaget. Deras flygplan, ATR 72-500 och ATR 72-600, har bekväma och lyxiga säten och bra plats för bagage. Binter flyger regelbundet mellan öarna och förutom turerna inrikes, flyger de även till bland annat Marocko, Portugal och Madeira. Att flyga från La Gomera till Gran Canaria, med ett stop på Teneriffa, tar ca 90 minuter. Prisskillnaden mellan flyg och båt är dessutom inte så stor. Teneriffa, Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura och La Palma har alla internationella flygplatser, resterande öar trafikeras endast av inrikesflyg.

Teneriffa

Teneriffa är den största av öarna och här kryllar det av turister. Resorter och hotell ligger ovanpå varandra, i alla fall på den södra delen av ön. Teneriffa är den ö med garanterat flest turister under några veckor i februari varje år, för då är det nämligen karneval i Santa Cruz. Karnevalen är nästan lika stor som den i Rio de Janeiro till och med. På Teneriffa finns även Teide national park med sin vulkaniska miljö och Spaniens högsta bergstopp.

Gran Canaria

Gran Canaria är även den ett väldigt populärt resmål, med fina sandstränder, subtropisk skog och karga bergsformationer. En populär ö att vandra på med många populära vandringsleder. Öns största stad, Las Palmas, har ett sjudande nattliv. Lanzarote erbjuder berömda vita sandstränder i söder. Playa Blanca är en mycket populär familjeresort.

Fuerteventura

Fuerteventura är ön som lockar surfare från hela världen. Är man surfare är det i Corralejo man ska bo. En spansk stad med lokala invånare och tapas barer. Fuerteventura är även den minst utvecklade turistön.

La Gomera

La Gomera är däremot ön för vandrare. Här finns myriader av vandringsleder, som går genom ett spektakulärt landskap. Turisterna är få, upplevelserna desto fler.